18-19 MAJA: Dni polskie w Skansenie

Ambasada Rzeczpospolitej Polskiej, Instytut Polski i Polska Organizacja Turystyczna w Sztokholmie zapraszają na Dni Polskie w Skansenie.

Skansen, Djurgårdsslätten 49-51, Sztokholm

Välkomna till Polen på Skansen – en helg med polsk kultur, traditioner, historia och konst! I år har vi flera anledningar att fira. Det är 100-årsdagen av upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan Polen och Sverige. 2019 är det även 200 år sedan skaparen av den polska nationella operan Stanisław Moniuszko föddes, och det är 450 år sedan som den polska prinsessan Katarina Jagellonica kröntes till drottning av Sverige. Kom och fira med oss!

Musik, dans och mode

På Bollnästorgets scen kan besökarna njuta av en rad spännande akter. Den berömda balettgruppen Cracovia Danza uppträder med en föreställning som tar med sig publiken till 1500-talets hovintriger och renässansdanser på det kungliga slottet Wawel i Kraków. Efter föreställningen håller ensemblen kurs i renässansdanser. Konsthistorikern och berättaren Eva Mattsson gestaltar Katarina Jagellonica, prinsessa i Polsk-litauiska samväldet uppvuxen på Wawel. Katarina gifte sig med den blivande kung Johan III och blev drottning av Sverige. Hennes bildning och personlighet bidrog till en stark kulturell utveckling i Sverige. Dessutom framför operasångerskan Marzena Frankowska vackra sånger av Stanisław Moniuszko ackompanjerad av pianisten Marek Mazur.

Publiken får även möta polska artister från Stockholm som sprider den rika polska folkkulturen och danstraditionen bland svenskarna: folkloreensemblerna Piastowie och Polonez. Polska teatersällskapet i Sverige presenterar unga polsk-svenska sångtalanger och en visning av renässansinspirerat mode skapat av Marzena Kalita. Skansenbesökarna kan också beundra folkloreinspirerat mode av Halina Rosa Design.

Sällskapsspel och kurser

I Skogens hus blir det aktiviteter för både barn och vuxna. Möt Karol Madaj, en ledande och innovativ polsk skapare av sällskapsspel, delta i hans spelkurs och pröva hans nyaste spel som handlar om Stanisław Moniuszkos liv och verk. Detta evenemang är en del av firandet av Moniuszkoåret och genomförs i samarbete med Teatr Wielki i Warszawa. Projektet är delfinansierat av Polens kulturministerium. Du kan också pröva på ett spel om den polska motståndskampen under andra världskriget, ”Śladem AK i Akcji Burza 44” (I spåren av Hemarmén och Operation Storm 44).

Marknad, konst och hantverk

Alla som gillar konst, hantverk och polsk husmanskost, och inte minst alla som söker inspiration till turistutflykter under de närmaste långhelgerna, är välkomna till Bollnästorget. Regionerna Pomorze/Pommern och Dolny Śląsk/Nedre Schlesien visar upp sina största attraktioner. Den svensk-polska konstnärsgruppen ProformArt visar upp en bred provkarta på måleri, dekorativ konst och smycken. Det finns också möjlighet att smaka på hemgjorda polska pierogi (pastaknyten), ärtsoppa och bigos (surkålsgryta), köpa traditionella rökta charkuterier och pröva på polska syltmunkar.

Välkomna också att delta i en tävling. Den som svarar rätt på frågorna kan vinna fina priser, bland annat helgresor till Gdańsk och Nedre Schlesien.

***

PROGRAM

LÖRDAG 18 MAJ

12.00 – 12.15 POLSKA TEATERSÄLLSKAPET I SVERIGE: renässansmode av Marzena Kalita
12:20 – 12:30 EVA MATTSON som Katarina Jagellonica
12.30 – 13.00 CRACOVIA DANZA: renässansdansföreställning Vid hovet på Wawel
13.00 – 13.30 CRACOVIA DANZA: kurs i renässansdanser
13.30 – 13.40 EVA MATTSON berättar om kröningen av Katarina Jagellonica
14.00 – 14.30 POLSKA TEATERSÄLLSKAPET I SVERIGE: konsert med unga talanger
15.00 – 15.30 MARZENA FRANKOWSKA & MAREK MAZUR: operakonsert med musik av Stanisław Moniuszko
16.00 – 16.30 PIASTOWIE: folkdansuppvisning

SÖNDAG 19 MAJ

12.00 – 12.30 MARZENA FRANKOWSKA & MAREK MAZUR: operakonsert med musik av Stanisław Moniuszko
13.00 – 13.30 CRACOVIA DANZA: renässansdansföreställning Vid hovet på Wawel
13.30 – 14.00 CRACOVIA DANZA: kurs i renässansdanser
15.00 – 15.30 HALINA ROSA DESIGN: folkloreinspirerat mode
16.00 – 16.30 POLONEZ: folkdansuppvisning

Polskt hantverk, konst, husmanskost och andra attraktioner finns tillgängliga hela dagen, dvs. kl 10-18, på BOLLNÄSTORGET.

SKOGENS HUS är öppet kl 11–16. Där finns olika aktiviteter för både barn och vuxna; KAROL MADAJ visar hur man spelar innovativa brädspel om Stanisław Moniuszkos liv och verk.

 

Lämna ett svar